Den moderne generasjonen er ikke immun mot ufornuftig bruk av nettet

Tenåringer har for det meste langt mer peiling på hvordan moderne apparater skal håndteres, for eksempel smarttelefoner, smart-TV og nettbrett. Men når det gjelder hvordan man skal trå fornuftig på internett, trenger de unge en oppfriskning i sunne regler.

smartphoneDet å trå varsomt på nettet vil beskytte deg mot mye forskjellig ondskapsfullt, og det finnes jo ekstreme eksempler på unge som har begått selvmord på grunn av ydmykende opplevelser og nettmobbing.

Ungdom er dårlegare på nettvett enn resten av befolkninga, slår ein ny rapport fast. Dei unge sjølve er ikkje overraska over funna – NRK.no

Voksne vet mer om hvordan verden fungerer, og om hvilke farer som lurer i bakgrunnen, mens ungdommer er litt mer godtroende og skjønner ikke konsekvensene av det de legger ut på nettet. Derfor bør alle voksne som skal gi en smarttelefon til sønnen eller datteren, også gi en grundig innføring i fornuftig bruk av den og nettvett.

Sunne regler for nettbruk

Mange tror kanskje at jo flere venner de har på Facebook, desto bedre er det. Men er det lurt å la en person du kanskje aldri har møtt, få innblikk i hva du gjør daglig? Skrekkeksempler på hvor galt dette kan gå er innbydelser til fester over Facebook, som har blitt til kriminalsaker siden noen av de inviterte har Facebook-venner som også fikk nyss om festen, og så tok med seg mange som ikke var inviterte.

Det er heller ikke smart å la alle få vite at huset du bor i, blir stående tomt når dere drar på ferie. Dette vet nemlig mange å utnytte. Som forelder kan du bruke din sunne fornuft til å gi barna retningslinjer for fornuftig nettbruk.