Sikre betalinger på nett

Er du en av dem som foretrekker å handle på nett? Da har du kanskje også kommet over nettsider der du lurer på hvor sikre betalingsløsningene er. Det kan være greit å kjenne til noen av metodene som benyttes for å sikre at ikke andre kan bruke dine kortnumre, eller at selve nettbutikken faktisk tar vare på opplysningene og svindler deg. Det finnes jo faktisk nettbutikker som er ute etter akkurat det – og disse bør du selvfølgelig styre unna. Forbrukerombudet har laget en svarteliste over kjente nettbutikker som bare er ute etter å svindle kundene, og du kan klikke deg inn på forbrukerombudet.no hvis du vil se denne listen.

Hvordan kan du sikre deg?

For det første bør du være oppmerksom på hvor du legger igjen kortnummeret ditt. Ikke handle uten å tenke på hvem du handler fra. Deretter bør du se etter om nettbutikken har sikre betalingsløsninger. Men hvordan kan du sjekke dette? En av måtene å se det på, er nettadressen. En nettbutikk som har URL som begynner med https:// er sikrere enn en nettbutikk som har http:// i adressen. Dette handler om krypteringsmetoder. En https://-adresse er kryptert enten ved å bruke SSL-protokoll (Secure Socket Layer) eller TLS-protokoll (Transport Layer Security). Det betyr at nettadressen er beskyttet slik at ingen kan «tjuvlytte» betalning-netteller endre på dataene som sendes via siden.

Web-tjenere som skal settes opp for https:// må sertifiseres med et eget digitalt sertifikat, og dette identifiserer nettstedet, slik at du vet at selskapet som driver nettbutikken, er det selskapet det utgir seg for å være.

PayPal og andre betalingstjenester

En annen måte å utføre sikre betalinger på, er ved å benytte såkalte betalingstjenester, som for eksempel PayPal. Her blir dine kortopplysninger og betalingsmidler sikret på en egen nettside, med relativt strenge sikkerhetsinnstillinger. Dermed er det mye vanskeligere for uvedkommende å få tak i dine kortopplysninger eller trekke deg for større beløp enn ordrebeløpet. Hvis du har mulighet til å benytte PayPal når du skal betale over nett, er dette en av de bedre måtene å gjøre det på.